Пътуване до ЮАР и Мозамбик: Кейптаун 2 – Араби и българи в ЮАР

Целия маршрут на пътуването до ЮАР и Мозамбик, както полезни съвети, информация и разходи може да прочетете ТУК.

КЪМ ПРЕДНИЯ ПЪТЕПИС: НОС ДОБРА НАДЕЖДА И ПЛАЖЪТ НА ПИНГВИНИТЕ

TABLE MOUNTAIN ИЛИ НЕ СЪВСЕМ

На вторият ми ден в Кейптаун бях планувала Забележителен автобус (Hop-on Hop-off bus), с който да пообиколя града и да се придвижа до Table mountain. Планината „Маса“ (ако трябва да я преведем буквално :)) + Лъвовият връх са едни от топ забележителностите и придават изключителен изглед на Кейптаун. Както Рио де Жанейро е нищо без планините и статуята на Христос наоколо, така е и с тези планини в Кейптаун.

За огромно съжаление прогнозата за този ден не беше никак добра – предимно облачно с превалявания. Нямаше и спомен от Table mountain – всички те бяха скрити с облаци. За жалост така си останаха през целия ден до залез, когато слънцето се показа за малко. Многократно преглеждах онлайн камерите в сайта на Table Mountain и там изписваше нулева видимост на върха. Лифтът, разбира се, бе спрян през целия ден. Иначе за информация – билетите на лифта до върха струват еднопосочно 240 R = 24 лв. (без значение сутрин или следобед), а двупосочно до 13ч. – 420 R = 40 лв., а след 13 ч. – 340 R = 35 лв.

СЪС ЗАБЕЛЕЖИТЕЛЕН АВТОБУС ИЗ КЕЙПТАУН

Hop-on Hop-off автобусът работи от 8:30 до 17:30. Бях го резервирала ТУК. Има 3 маршрутни линии (червена, синя и лилава) като и трите са включени в билета т.е. човек може да избира забележителностите по коя да разгледа и после да се прехвърли на някоя от другите. Лилавата линия е много кратка и минава само през 4 винарни, които освен с виното са популярни и с красивия пейзаж наоколо. Свързването с лилавата линия става на спирка 1 Hout Bay Main Rd. Винарната, за която получих препоръка да видя се казва Constantia Glen (една от спирките по линията). Друга забележителност (по червенат линия) е Ботаническата градина в подножието на планината – Kirstenbosch National Botanical Garden.

Също така не само че имаше възможност да се возя по 3 различни маршрута, но и в цената бяха включени 2 безплатни пешеходни тура или по-скоро срещу доброволно оставяне на бакшиш на гида в края на разходката. Единият тур, в който и аз се включих, бе до квартал Bo-Kaap в сърцето на Кейптаун от 10:00 и 14:00 ч. с начална точка спирката на 81 Long St., а другия – до селището (гетото) Imizamo по синята линия като тук трябваше предварителна заявка и турът се провежда с човек от местната общност.

СТАДИОНЪТ И ПРИСТАНИЩЕТО

Първо направих червената линия. Навън валеше, беше ужасно влажно и студено и нищо не изглеждаше достатъчно привлекателно, че да ме накара да изляза от топлия автобус. Накрая реших слязох на спирка Green Point до фара. Съвсем наблизо има прекрасен зелен парк с детски площадки и езеро с цъфнали лилии; също така и обширни зелени площи за различни спортове – футбол, ръгби, крикет. Наблизо се намира емблематичният стадион на Кейптаун, който е на всяка панорамна картичка. Стадионът е на DHL и е бил построен за финала на Световното първенство по футбол през 2010 г. Често се използва и за турнири по сокър и ръгби. На живо не е нищо особено като изключим, че наоколо обикаляха малко съмнителни типове.


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел в Кейптаун. Виж ТУК!


Оттам продължих пеша към пристанищната зона, носеща името Victoria & Alfred Waterfront. Минах край виенското колело, мола на V&A и се влюбих в атмосферата на площада наоколо – място, пълно с хора, музика, розово кафене, амфитеатър, огромен надпис с името на града и разни крадливи птици, които се опитаха да ми вземат буквално от ръката сандвича, който ядях, атакувайки отзад. Та да си знаете, в ЮАР по-скоро птиците или бабуините (виж предния пътепис ТУК) може да ви направят нещо, отколкото местните хора. 🙂 В близост имаше и място за осиновяване на кученца. Голямото хале с име „Water Shed“ бе Hand-made location – място с множество магазинчета с ръчно направени фигури, статуи, чаши, чинии, калъфки за възглавници, играчки, бижута и какво ли още не. Там видях т.н. африканска лъжица – лъжица без дъно.

АРАБИТЕ И КВАРТАЛ BO-KAAP

След това с автобуса отидох до централния офис на Long Street. От там в 14:00 започна безплатен тур до намиращият се наблизо и екзотично изглеждащ квартал Bo Kaap. Първа спирка бе Cape Heritage Hotel, в чийто двор се намира най-старата лоза в Южното полукълбо, датираща от 1771г., която все още дава по около 20 литра вино ежегодно.

Bo Kaap е известен поради ярко оцветените си цветни къщи. По време на моето посещение на някои от тях имаше надписи в подкрепа на свободна Газа във връзка с военният конфликт между Израел и ивицата Газа. В квартала живеят предимно мюсюлмани и има турско (османско) влияние. Там се намира и първата джамия в ЮАР, построена през 1794г. Дотогава страната е била изцяло християнска. Като цяло кварталът изглеждаше не особено безопасен за сама жена.


Ако и ти искаш да си върнеш част от заплатената сума за хотели, полети или продукти, регистрирай се на този линк ТУК и всеки нов потребител получава бонус до 10$ в сметката.


После отново с автобуса (синята линия) минах покрай Ботаническата градина, разни винарни, „Светът на птиците“ и Маймунският парк. На спирката за свързване с виненатта линия (лилавата), се качи една група хора, явно прекалили с дегустацията на вино, защото бяха прекалено шумни и се смееха неконтролируемо.

Впечатли ме селището Imizamo Yethu, което приличаше на гето с население от 33 000 души в сравнение с външния вид на заобикалящите го градове и селца. Всички къщи там бяха всъщност ламаринени бараки. Последва кратък стоп в Hout Bay с време за плажни снимки със скритите в облаци върхове и посрещане на последният ми южноафрикански залез на плажа в Camps Bay.

БЪЛГАРИТЕ СМЕ НАВСЯКЪДЕ

Същата вечер имах уговорена среща с една българка – Яница, която знам от сайтът за пътешествия – Магеланци (Виж ТУК) и нейните приятели, с които заедно обикалят ЮАР. Срещата ни бе в ресторант Zest, където, забележете (!), главният готвач бе българинът Павел и отделно друг българин ни представи менюто и сервира блюдата. Хубавото на менюто бе, че има опция да се избере цяла или половин порция и по този начин човек може да опита повече различни ястия.

Ето какво си поръчах:
– Салата: Салата Zest – Гръцка салата с фета сирене, авокадо и маслини
– Предястие: Печен сладък картоф на дърва с рикота, маслини, пресен босилек и ядливи цветя.
– Основно: Филе от Springbok (планински скачач – нещо между антилопа и газела) на грил с мус от печен пащърнак и смокини.
– Десерт: Шоколадов деликатес с лешников сладолед.

Всяка чиния бе прекрасно аранжирана на външен вид, а храната – страшно вкусна. Цените бяха като в ресторант малко над среден клас в България, но определено си заслужаваше! Чудесен завършек на едно незабравимо пътуване. Препоръчвам мястото – вижте сайта на ресторанта ТУК.

За 2 пълни дни в Кейптаун видях много интересни места, но за съжаление не остана време за:

  • Посещение на огромната колония пингвини в Stony Point Penguin Colony – намира се на около час и половина разстояние от Кейптаун
  • Тур с каяк сред китове
  • Офиса на Joyce Meyer Ministries е Кейптаун
  • Урок по сърф – въпреки че се колебаех поради целогодишно ледената океанска вода

КЪМ СЛЕДВАЩИЯ ПЪТЕПИС –> ВРЪЩАНЕ КЪМ ЕВРОПА


Харесайте страничката ми във FACEBOOK, за да научавате първи за нови пътеписи и изгодни оферти!



–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел в Кейптаун. Виж ТУК!


Хареса ли ви статията? Моля споделете в: